Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Name zabitego gracza - czyli piszemy funkcję

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie niektórzy z was chcieli kiedyś pobrać no nie wiem np. nick zabitego gracza. Niestety nie istnieje owa funckja. Dlatego zaraz ją napiszemy :D

1. Wchodzimy w FTP i folder quest
  2. Kopiujemy na pulpit 2 pliki - questlib.lua oraz quest_function
  3. Otwieramy questlib.lua i na samym końcu wklepujemy ten kod:

http://wklej.to/mJzX8              

4. Następnie otwieramy quest_function i dopisujemy do niej

npc.get_nick

5. Wklejamy oba pliki do folderu quest wpisujemy w grze /reload q

WAŻNE !

Aby funckja działała należy wgrać tego difa

http://www.mpcforum.pl/topic/892146-dif-npc-get-vid-quest/

gdyż bez niego nie zadziałą funckja npc.get_vid(), która jest tutaj wręcz najważniejsza.

Oto efekt

http://screenshooter.net/1377610/pltqenp

Przykładowy Quest

quest testujemy begin
        state start begin
            when kill with npc.is_pc() begin
                syschat("zabiłeś Gracza z nickiem "..npc.get_nick())
            end
        end
    end   

nexi.png

CYTOWAĆ MOJE POSTY, JEŚLI LICZYCIE NA POMOC !!

Opublikowano

Szkoda, że tlyko nieliczni znają funckję pc.select :D Ok nieliczny to złe słowo, ale gracze, którzy już dość umieją pisac questy to na pewno jej nie znają a im się przyda.

nexi.png

Opublikowano

Szkoda, że tlyko nieliczni znają funckję pc.select :DOk nieliczny to złe słowo, ale gracze, którzy już dość umieją pisac questy to na pewno jej nie znają a im się przyda.

Szkoda, że dowiedziałeś się o tej funkcji przeglądając epvp lub questy almantii.

Opublikowano

Chłopie, nie wiesz to nie mów. Znaczenie tej funkcji i nie tylko tej wyjaśnił mi jedyny normalny quester na tym forum @z4z0l. Nie wiesz, nie mów

nexi.png

Opublikowano

No a czemu nie?

Odkąd wyszła paczka z tymi questami, jakoś dziwnie wszyscy zaczęli robić poradniki o pobieraniu nazwy zabitego gracza/jego hp, itp.

Haha jesteś smieszny ty myślisz ze almantia to jakieś bossy for game?? zobacz sobie ich zajebista blokadę bsa :D która ma chyba 4k linijek kody gdzie można było ja zrobić na 300

a co do funkcji dobra + :D

^^ Kliknij tutaj w dól ^^

"Narodowiec, nie nazista. Prawdziwy Polak - nacjonalista! Czołem!"

CaM

Opublikowano

Wszystko jest tutaj

Śmieszny jesteś jeżeli naprawdę myślisz, że ludzie znają pc.select z questów jakiegoś śmiesznego serwera.

Tutaj masz użyta funckję pc.select i musisz dawac zmienną. A jak wpsizesz to w questlbie wystarczy pptem napsiać ją samą i pięknie Ci nick zwróci

A tak pozatym Endymion nie napsaił by tej Areny gdyby nie Z4z0l, bo to on mu pomógł z włąśnie pc.select

nexi.png

Opublikowano

No a czemu nie?

Odkąd wyszła paczka z tymi questami, jakoś dziwnie wszyscy zaczęli robić poradniki o pobieraniu nazwy zabitego gracza/jego hp, itp.

almantia wyszła niedawno, natomiast funkcji używał chyba każdy normalny quester od kilku lat.

Opublikowano

Tutaj masz użyta funckję pc.select i musisz dawac zmienną. A jak wpsizesz to w questlbie wystarczy pptem napsiać ją samą i pięknie Ci nick zwróci

A tak pozatym Endymion nie napsaił by tej Areny gdyby nie Z4z0l, bo to on mu pomógł z włąśnie pc.select

znam Endymiona dość dobrze i wiem jak było z arena. zazol mu powiedział jsk wrócić do swojej postaci więc już tak nie mów ze gdyby nie zazol to by nie napisał tego...

....

Opublikowano

Bo tka jest prawda. Z resztą przeczytaj temat Ednymion dokładnie pisze, że tekst wyświetlał mu się u zabitej osoby i to z4z0l pomógł mu , aby tekst pojawiał się przy tym kto zabił.

nexi.png

Opublikowano

No bo metin jest tak pojebany, że aby wrócić do swojej postaci trzeba wybrać vid zabitego. Zazol wziął to z normalnej areny a ty juz go kurwa bogiem robisz.

....

Opublikowano

znam Endymiona dość dobrze i wiem jak było z arena. zazol mu powiedział jsk wrócić do swojej postaci więc już tak nie mów ze gdyby nie zazol to by nie napisał tego...

Pierdolisz - nie wiesz jak było z areną. To do mnie ludzie piszą o wytłumaczenie pc.select(vid).... Żmudna obłuda - powtarzam po raz drugi. Najwięcej dowiecie się z tego, co mówią osoby trzecie. Skoro Endymion jest taki w porządku, to niech Ci powie, jak było na prawdę.

@top, aw

Świetne! Bardzo się przyda. Czy możesz podać "przykładowy" quest?

umarł

Opublikowano

Kurwa hejterze jebany. Gdyby nie z4z0l to ani ja ani Endymion nie umielibyśmy pisać questów, które wykraczały by poza jeden warunek when. I dam sobie rękę uciąć, że nie raz korzystałeś jego questa bądź wyciągniętej funkcji. Wypierdalaj z takim nastawieniem

nexi.png

Opublikowano

Ale ty jesteś kurwa zabawny człowieku XDDDDDDD idź zazolowi pierdolnij ołtarz od razu. No bo gdyby nie on to bym artystów nie pisał jsk nawet go nie znam, a jegoquesty mam w dupie, serio.

ps. Nur użyłem żadnego jego questa czy też funkcji. Asparte mówi, zdr Endymion sam się uczył pisać questy ms podstawie oryginalnych questow więc jak bez zazola nie umiałby pisać questow?

....

Opublikowano

Kurwa, ja tylko kolesia doceniam, bo jak przyjdzie co do czego to nie odwraca się do Ciebie plecami i pomoże. A ty masz jakaś obsesję, ale nie moja to już rzecz.

nexi.png

Opublikowano

No sorry mi również z4z0l naprawdę wiele pomógł ale to nie oznacza że ani ja ani mosiek nie pisalibyśmy bardziej rozwiniętych questów. Nie mierz wszystkich swoją miarą plebsie.

Kurwa hejterze jebany. Gdyby nie z4z0l to ani ja ani Endymion nie umielibyśmy pisać questów, które wykraczały by poza jeden warunek when. I dam sobie rękę uciąć, że nie raz korzystałeś jego questa bądź wyciągniętej funkcji. Wypierdalaj z takim nastawieniem

Nie wiem na jakim ty świecie żyjesz.

• 1 rok później...
Opublikowano

Przepraszam, że odkopuje. Ale screen nie działa - prawdopodobnie format. Proszę o jakis reupload.

ARIONE-MINI.png

Opublikowano

Przepraszam, że odkopuje. Ale screen nie działa - prawdopodobnie format. Proszę o jakis reupload.

po jaki c**j CI scr tego, tak trudno zrozumiec dzialanie tak debilnie idiotycznej banalnej funkcji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...